Global Office Forecast 2014-2015

Onderstaand is een samenvatting

De wereldwijde kantoormarkt is klaar voor een trage maar gestage groei in 2014, terwijl 2015 een robuuster jaar zou moeten worden naarmate het herstel zich voortzet en het vertrouwen van de ondernemingen weer groter wordt. Jakarta, Dublin en Boston zijn de regionale leiders onder de topsteden waarvan verwacht wordt dat ze tot 2015 de sterkste stijging van de kantoorhuurprijzen zullen kennen.

Enkele bevindingen van het rapport:

  • In Amerika blijven technologie en energie de grootste drijfkrachten achter het herstel van het Amerikaanse vastgoed. Als resultaat hiervan wordt in Boston een verdere sterke vraag verwacht, wat leidt tot een stijging van de prime rents met 22%. Dallas geniet dan weer van een heropleving van de activiteit, waardoor een stijging van de huurprijzen met 3% wordt verwacht.
  • In EMEA hebben grote internationale steden zoals Londen, Stockholm en Frankfurt het herstel van de Europese huurmarkt ingeleid, maar andere steden sluiten zich daar nu bij aan, met begrip van enkele steden in de vroegere noodlijdende rand. Dublin heeft zich bijvoorbeeld goed hersteld. Er zijn geen nieuwbouwprojecten in uitvoering en er wordt een tweecijferige stijging van de huur verwacht.
  • In Azië-Pacific zou een matigere groei in de regio ertoe leiden dat de huurvoorwaarden het komende jaar minder stijgen. Er wordt dan ook een stijging van de huurprijzen met slechts 1-2% verwacht. Na de hervatting van een sterkere economische groei zal de stijging van de huurprijzen zich herstellen op een aantal kern- en groeilocaties, aangevoerd door Tokio en Manila, waar de toeleveringsrisico’s beperkt zijn.