Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Steden moeten groeien maar ook bloeien

Klik om te vergroten

Door urbanisatie op internationale schaal, wonen er in 2050 naar verwachting zo’n 6 miljard mensen in steden, of op z’n minst 70 procent van de totale wereldbevolking. In Nederland ligt dat percentage nu al op 70 procent. De stad wint dus enorm aan populariteit als bruisende en creatieve plek. Ook ouders met jonge kinderen blijven vaker dan in het verleden in de stad wonen. Ruimtelijke vraagstukken zijn nauw verweven met demografische ontwikkelingen en we zien dan ook dat ‘de trek naar de stad’ leidt tot forse verdichting van onze steden. Dat is nodig maar zorgt er ook voor dat het groen in de stad te vaak plaats moet maken voor stenen: voor scholen, winkels, publieke voorzieningen en uiteraard zeker ook voor wonen. De luchtkwaliteit van steden wordt daar niet beter van en we stoten, vooral in steden, alleen maar meer CO₂ uit. En dat terwijl we voor de grote uitdaging staan om de komende jaren deze uitstoot juist drastisch te verminderen en het Klimaatakkoord van Parijs te halen, Het moet dus anders en daar is technologie en innovatie voor nodig. Groen in de stad kan daar een rol in spelen en is essentieel voor het inrichten van leefbare en duurzame steden. Bomen slaan koolstof op en verwerken CO2 en kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering, in steden en daarbuiten uiteraard.

Internationaal zijn er steeds meer voorbeelden van stedelijke bossen in de vorm van gebouwen die het groen mee de hoogte in nemen, de zogenoemde ´jungle flats´. Architect Stefano Boeri heeft al meerdere projecten op zijn naam, zoals het in 2014 opgeleverde verticale bos ´Íl Bosco Verticale´ in Milaan, en heeft inmiddels ook in Nederland projecten in ontwikkeling zoals het Trudo vertical Forest in Eindhoven op Strijp-S en Wonderwoods in het stationsgebied van Utrecht waar de komende jaren het Healthy Urban Quarter wordt ontwikkeld. Beide gebouwen gaan zorgen voor een betere luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad. Het negentig meter hoge Wonderwoods zal zo´n 300 woningen tellen maar ook 360 bomen, 9.640 struiken en heesters en op een tussenverdieping wordt een park aangelegd. Hiermee wordt op jaarbasis 5.400 kilo CO₂ verwerkt en 41.400 kilo zuurstof geproduceerd.

Uit diverse Europese studies blijkt dat groen in steden populaire plekken voor buitenrecreatie zijn. Ze dragen bij aan stressreductie, nodigen uit tot bewegen en leveren een zeer belangrijke bijdrage aan een gezond leefmilieu omdat ze een gratis luchtfilter zijn voor fijnstof en CO2 opvangen. Dat stedelijke bebossing een serieuze optie is om bij te dragen aan het Klimaatakkoord en aan toekomstbestendigheid van steden bewijst het eerste World Forum Urban Forest van de VN. Eind november gingen in Italië overheden, landschapsarchitecten, arboristen, planologen en andere experts met elkaar in gesprek over multidisciplinaire oplossingen voor duurzame steden en delen er hun kennis en ervaring. Stedelijke bossen zijn een innovatieve oplossing om bij gebrek aan ruimte toch zorg te dragen voor groen in de stad. Zo kunnen steden blijven groeien en aantrekkelijk blijven om te leven, te wonen en te werken.

Elsbeth Quispel (Head of Strategy & Innovation bij Cushman & Wakefield) schrijft elke maand een column voor vastgoedmarkt. U leest deze column in de december editie van Vastgoedmarkt.

column vastgoedmarkt

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact