Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Nederland op vierde positie wereldwijde ranking voor hightech maakindustrie van Cushman Wakefield

Cushman & Wakefield heeft de nieuwste editie van de Manufacturing Risk Index gelanceerd: de wereldwijde ranglijst van meest aantrekkelijke landen voor de maakindustrie. Nederland neemt op de ranglijst voor geavanceerde hightech maakindustrie de vierde plek in en de 34e plek op de lijst voor traditionele maakindustrie. De Manufacturing Risk Index geeft landen een positie op basis van factoren gerelateerd aan risico´s en kosten zoals politieke en economische risico´s, marktomstandigheden en arbeidskosten. De index geeft zo een compleet overzicht van de aantrekkelijkheid van 42 landen over de hele wereld voor de traditionele en de geavanceerde hightech maakindustrie.

Hightech ranking

Jan Verhaegh, Head of Industrial Cushman & Wakefield: “Dat Nederland op de vierde plek staat van de hightech maakindustrie ranking is vooral te danken aan de ontwikkeling in diverse regio´s in Nederland waarbij kennisparken en campussen worden ontwikkeld waar research & development hand in hand gaat met concrete hightech maakindustrie. Een sterk en bekend voorbeeld hiervan is de High Tech Campus in Eindhoven In combinatie met de nieuwe Brainport Industries Campus waar echt sprake van een ecosysteem van hightech maakbedrijven die gezamenlijk innoveren en produceren. In Leiden hebben we een vergelijkbaar voorbeeld op het gebied van Bio Science en in Delft met de Hightech campus in combinatie met de Betafactory. ”

Traditionele maakindustrie

China is aanvoerder van de lijst voor traditionele productie en herovert hiermee de toppositie die vorig jaar in handen was van Maleisië. Maleisië staat dit jaar op de derde plek achter Litouwen. China dankt de toppositie aan de efficiënte toevoerketen en infrastructuur. Litouwen staat dankzij de lage loonkosten op de tweede plaats. De arbeidskosten in Litouwen zijn 14 procent lager dan in Polen en maar liefst 30 procent lager dan in Tsjechië. Litouwen is daarnaast een land waarmee het eenvoudig zaken doen is in vergelijking met andere landen in de regio Midden- en Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is in de ranking gestegen naar de 31ste plek door de waardedaling van de pond sterling als gevolg van de Brexit en de stijgende vraag naar goederen vanuit het buitenland.

Nederland staat in deze ranking op de 34ste plek voor Duitsland en Frankrijk. De 34ste plek van Nederland op deze ranking komt volgens Cushman & Wakefield door de relatief hoge arbeidskosten ten opzichte van lagelonenlanden. De vastgoedadviseur onderscheidt negen industrieel economisch sterke gebieden in Nederland: Amsterdam, Arnhem-Nijmegen, Brabant (oost en west), Friesland, Groningen, Rotterdam, Twente, Utrecht en Zwolle waarbij het in Eindhoven primair gaat om hightech productie.

Europa

Locatie en infrastructuur zijn de belangrijkste aspecten voor de maakindustrie. Landen in Midden- en Oost-Europa blijven hierdoor erg aantrekkelijk. Wereldwijd zijn ze sterk concurrerend omdat de arbeidskosten er relatief laag zijn en er nog steeds wordt geïnvesteerd in de infrastructuur om de verbinding met de rest van Europa te verbeteren. Met de Brexit in het vooruitzicht - en als gevolg daarvan mogelijk strengere grenscontroles tussen lidstaten van de EU - ligt de focus in deze regio niet alleen op het vrije verkeer van goederen, maar vooral ook op het vrije verkeer van arbeiders om de tekorten aan arbeidskrachten in heel Europa op te vullen. In de top 10 van traditionele productielanden staan vijf Midden- en Oost-Europese landen: Litouwen (2), Hongarije (7), Tsjechië (8), Slowakije (9) en Turkije (10). Frankrijk, Italië en Spanje hebben in 2017 de snelste groei binnen een jaar doorgemaakt en staan respectievelijk 39ste, 38ste en 30ste op de ranglijst. Deze landen hebben sinds eind 2016 een sterke groei in productie-output doorgemaakt vanwege een combinatie van lagere lonen, flexibelere arbeidswetgeving en vakkundig geschoolde arbeidskrachten.

De Manufacturing Risk Index bevestigt de druk op de wereldwijde productiesector voor verdere groei tegen steeds lagere kosten. Om groei te realiseren moeten fabrikanten zich strategisch vestigen om daadwerkelijk te kunnen profiteren van de structurele trends die het productieproces blijvend gaan veranderen, deze trends zijn:

  • Technologie en innovatie;
  • Polarisatie op de arbeidsmarkt (arbeidsintensief versus automatiseren);
  • Protectionisme en nationalisme (EU, Brexit, NAFTA en TPP);
  • Consolidatie en overnames (vooral in de hightech).

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact