Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Nederland meest populaire bestemming voor cross border vastgoedbeleggers

• Fundamenten Nederlands vastgoed hooggewaardeerd door buitenlandse beleggers
• 65% van Nederlands investeringsvolume gerealiseerd door buitenlandse beleggers
• Nederlands investeringsvolume stevent af op een nieuw record 

Commercieel vastgoed in Nederland is ongekend populair bij internationale vastgoedbeleggers zo blijkt uit een recente analyse van de marktdynamiek door internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. In de eerste helft van 2017 is maar liefst EUR 8,1 miljard in Nederlands vastgoed geïnvesteerd waarvan 65 procent door buitenlandse beleggers, het grootste aandeel ooit geregistreerd. 
Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield, zegt over de cijfers: “Wij gaan er vanuit dat het recordvolume van EUR 14,8 miljard dat in 2016 is belegd in commercieel vastgoed dit jaar zal worden overschreden. Eens temeer omdat in onze sector in de tweede helft van een jaar vaak meer wordt geïnvesteerd dan in de eerste helft van een jaar. Meest opvallend is de grote interesse van buitenlandse beleggers wiens interesse, naast het vastgoed zelf, ook wordt gewekt door de sterke economische, sociale, politieke en culturele fundamenten van ons land.”


Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt

Beleggingsvolume afgezet tegen vastgoedvoorraad 
Dat Nederland als een veilig land wordt gezien, blijkt ook uit een analyse van Cushman & Wakefield waarin cross border investeringen in 2016 in 40 verschillende landen inzichtelijk zijn gemaakt. Nederland staat 7de op deze ranking achter de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, China en Australië. Frank van der Sluys licht toe: “Nederland staat met een zevende positie bijzonder hoog in deze internationale ranking maar komt hoger uit als we het investeringsvolume delen door de voorraad. Nederland blijkt dan mondiaal de populairste bestemming voor vastgoedbeleggers te zijn”.

Top 40 bestemmingen

Invloeds- en risicofactoren
Nederlands vastgoed is momenteel onder meer in trek omdat beleggers vaak minder rendement maken op alternatieve beleggingsproducten, de rentestand relatief laag is en de concurrentie op de beleggingsmarkt in Europese kernsteden, zoals Londen en Parijs, zeer hoog is waardoor beleggers uitwijken naar alternatieven in Europa. Vooral Amsterdam is hierin goed gepositioneerd. Internationale beleggers, die zich richten op markten en regio´s die zij niet goed kennen, beoordelen vaak de fundamenten van die landen en regio´s om zo een goed risicoprofiel te verkrijgen. De fundamenten van Nederland zijn in internationaal perspectief heel goed waardoor het risicoprofiel door beleggers als gunstig wordt gepercipieerd. 

Cushman & Wakefield heeft voor vijftig verschillende landen wereldwijd zes risicofactoren in kaart gebracht zijnde het begrotingstekort van een land, de handel die met de Verenigde Staten wordt gedreven, de import van energie, de politieke stabiliteit, de groei van het Bruto Binnenlands Product en de verwachte inflatie. Per factor is vervolgens een score gegeven waarin de hoogste score (1) wordt toegekend aan het land met het minste risico op de betreffende factor en de hoogste score (50) voor het land met het meeste risico op de betreffende factor. De totaalscore, de optelsom van elke afzonderlijke score, bepaalt de uiteindelijke ranking van elk land. Nederland komt met een positie op plaats drie als safe haven uit de analyse. Noorwegen (1) en Denemarken (2) zijn veel meer dan Nederland intern gerichte vastgoedmarkten. Een relatief groot deel van de investeringsvolumes in deze landen wordt door binnenlandse beleggers gerealiseerd. Nederland kent een veel meer internationale vastgoedmarkt zoals blijkt uit het hoge aandeel van 65 procent van het totale investeringsvolume dat door buitenlandse beleggers is gerealiseerd. 

Ranking risicofactoren
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en voor het opvragen van hi-res materiaal van de gebruikte grafieken, dan kunt u contact opnemen met:
Ingrid Wallisch | ingrid.wallisch@cushwake.com | Telefoon: 020 800 2048 | Mobiel: 06 4688 1872


Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact