Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Globalisering vastgoedsector zet door

De wereldwijde vastgoedbeleggingsmarkt zag de volumes in het afgelopen jaar, tot juni 2017, met 4 procent op jaarbasis stijgen tot USD 1.500 miljard. Dit blijkt uit het vandaag gelanceerde 'Winning in Growth Cities', het jaarlijkse onderzoeksrapport van Cushman & Wakefield dat de wereldwijde commerciële vastgoedbeleggingsactiviteit in steden rankt op basis van het gerealiseerde beleggingsvolume.

In de 12 maanden tot juni 2017 waren de top 25 steden wereldwijd goed voor bijna de helft van de markt hoewel er in traditioneel dominante steden wel scherpe dalingen te zien waren. New York bleef voor het zesde jaar de meest gewilde markt ondanks het feit dat het investeringsvolume er met 37 procent daalde. Londen moest als gevolg van een daling van 25 procent de derde plaats in de ranking opgeven en Parijs liet een daling zien van 21 procent. Een tekort aan beschikbaar beleggingsproduct en stijgende prijzen zijn reden voor beleggers om naar andere steden uit te wijken.

Topsteden vastgoedbeleggingen

Frank van der Sluys, Head of Research, Cushman & Wakefield Netherlands: “Ook in Nederland is commercieel vastgoed ongekend populair bij internationale vastgoedbeleggers. Als we het investeringsvolume in Nederland delen door de voorraad blijkt ons land mondiaal de populairste bestemming voor vastgoedbeleggers te zijn. Amsterdam staat dan ook op de vierde plek in de top 25 steden waarin het meeste door buitenlandse investeerders is geïnvesteerd. Amsterdam blijft populair, maar ook in ons land zien we de tendens dat, als gevolg van een gebrek aan geschikt beschikbaar aanbod in de hoofdstad, de interesse van investeerders geografisch uitwaaiert naar andere steden.”

Amsterdam is in een jaar tijd 3 plaatsen gestegen en staat 16e op de lijst van topsteden waarin het meest in vastgoed is geïnvesteerd. Andere winnaars in de ranking zijn San Francisco, die de top drie binnenkwam dankzij 4,5 procent groei, en Hong Kong met 19 procent. Steden in markten zoals Malmö, Nice en Osaka, zijn door de toegenomen internationale interesse belangrijker geworden nu beleggers in hun zoektocht naar betere rendementen ook naar secundaire markten kijken.

Noord-Amerika heeft zijn sterke greep gehouden als leidende regio met 13 Amerikaanse steden in de top 25. In de top 25 staan verder zes Europese steden en zes steden in Azië-Pacific. De steden in Azië-Pacific behaalden indrukwekkendste groeicijfers zoals Seoul waar het volume met 98 procent toenam en Singapore waar het volume steeg met 52 procent.

EMEA-regio
De Centraal- en Oost-Europese hoofdsteden presteerden het best in termen van algemene groei. Vooral Praag, Boedapest en Sofia lieten de West-Europese steden achter zich in volumegroei. Zo groeide ook het vertrouwen in Athene, zij het ten opzichte van een laag basisniveau, tot het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar. Opvallend is dat 10 van de top 25 wereldwijde steden waarin cross border beleggers het meeste investeerden, zich bevonden in Europa met Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn in de top 5. 

Topsteden voor internationale beleggers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ingrid Wallisch | ingrid.wallisch@cushwake.com | Phone: +31 (0) 20 800 2048 | Mobile: +31 (0) 6 4688 1872

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact