Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Upper 5th Avenue in New York blijft duurste winkelstraat ter wereld

  • Iconische Manhattan Street scoort net iets hoger dan Causeway Bay in Hongkong, ondanks jaarlijkse daling van de huurprijzen op beide locaties
  • Kalverstraat Amsterdam op 17e plek in duurste winkelstraten ter wereld

Amsterdam, 28 november 2016 – De Upper 5th Avenue in New York blijft de duurste winkelstraat ter wereld, net voor Causeway Bay in Hongkong. Dit ondanks de jaarlijkse daling van de huurprijzen in beide straten die – aldus internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield - wordt veroorzaakt doordat retailers in toenemende mate een balans creëren in de eisen die zij stellen aan fysieke winkels en de online aanwezigheid. De Kalverstraat in Amsterdam staat in de ranglijst van duurste winkelstraten per land op de 17e plaats.

In het jaarlijkse rapport Main Streets Across the World worden 462 exclusieve winkelstraten van over de hele wereld gevolgd en gerangschikt op tophuurprijzen. Dit gebeurt op basis van eigen data van Cushman & Wakefield. Deze 28ste editie van het rapport geeft ook een rangschikking van de 71 duurste winkelstraten ter wereld (duurste winkelstraat per land), de Kalverstraat in Amsterdam is in deze ranking gestegen van de 18e naar de 17e plaats. Uit het rapport blijkt verder dat 36% van alle geanalyseerde straten een stijging in de huurprijs registreerden.

Arjen Boesveldt, International Partner & Head of Retail Netherlands Cushman & Wakefield, zegt: "De impact van technologische ontwikkelingen in retail is groot en ontwikkelt zich snel. Wij zien dat steeds meer retailers ervoor kiezen hun fysieke winkels in combinatie met e-commerce en m-commerce aan te bieden in een totaalpakket. Dit leidt tot leading retailers in verschillende branches zoals H&M en Zara in fashion en bijvoorbeeld Snipes en JD Sports in sportsfashion. Daarnaast zijn er in toenemende mate ook retailers die van oorsprong een e-commerce bedrijf zijn, zoals Coolblue, die fysieke winkels openen. De lat wordt steeds hoger gelegd om een ultieme klantbeleving te realiseren.”

De Upper 5th Avenue, die voor het eerst sinds de financiële crisis een daling in de jaarhuur per vierkante meter beleefde, en Causeway Bay zijn beide meer dan twee keer zo duur als de topstraat in elk ander land. De Avenue des Champs Élysées in Parijs, waar de jaarhuur € 13.255,20 per m2 is, komt op de derde plaats. De New Bond Street in Londen is vierde (€ 12.433,60 per m2 per jaar) en Ginza in Tokio stijgt naar de vijfde plaats met een jaarhuur van € 12.102,90 per m2 per. Myeongdong in Seoel, dat een positie omhoog klom naar de achtste plaats, was de enige andere stijger in de top tien.

TOP TIEN DUURSTE LOCATIES PER LAND

Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA)

De Avenue de Champs Élysées in Parijs behield de toppositie als duurste winkelstraat, ondanks een daling van het aantal toeristen en consumentenbestedingen die belangrijk zijn voor een gezonde retailsector. Vijf van de duurste winkelstraten in de EMEA-regio liggen in de Franse hoofdstad. 

In het Verenigd Koninkrijk leidde de sterke vraag naar winkelunits in high streets in combinatie met het veelal beperkte aanbod tot een positieve huurprijsontwikkeling. Dit was vooral duidelijk te zien in Londen waar de huurprijsstijgingen tot de sterkste in heel EMEA behoorden. Retailers waren hier bereid extra te betalen om locaties te verkrijgen en te profiteren van de hoge passantenstromen. New Bond Street in Londen – de op een na duurste straat in EMEA – zag in de afgelopen 12 maanden een stijging van de huren met 14,3 procent. Dit werd nog overtroffen door Covent Garden met 31,6 procent in dezelfde periode, gevolgd door Sloane Street (27,3 procent).

De Via Montenapoleone in Milaan noteerde dit jaar tot juni 20 procent groei en behield daarmee de derde positie op de EMEA-ranglijst. Dit bevestigt dat de stad aantrekkelijk blijft als retaillocatie, zowel voor de massamarkt als het luxe-segment.

Azië-Pacific 

Het Causeway Bay-gebied in downtown Hongkong behoudt zijn toppositie op de regionale ranglijst als duurste winkellocatie. Door de neerwaartse druk op de huurprijzen kunnen sommige retailers op topplekken vierkante meters verkrijgen tegen goede huurvoorwaarden.

Op andere locaties in China heeft men te maken met hevige concurrentie vanuit de groeiende e-commercemarkt. Partnerschappen met online-to-offline platformen zijn hier een opkomende trend. Men probeert daarmee deze veranderingen in consumentengedrag bij te houden. Tegelijkertijd verhogen zowel retailers en verhuurders de standaard voor de consumentenbeleving door het aanbod in food and beverage en vrije tijd uit te breiden. 

Amerika

In de Verenigde Staten staan beursgenoteerde modeketens nog steeds onder enorme druk van Wall Street om efficiënter te worden. Ze hebben om die reden slecht presterende winkels gesloten, overheadkosten verlaagd en marges verbeterd. Deze trend heeft vooral de winkelstraten en winkelcentra in de VS beïnvloed en zal zich in 2017 voortzetten. Daarnaast is in New York de vraag naar ruimte voor flagshipstores van wereldmerken afgenomen, waarbij de enkele nieuwe toetreders die er waren, extreem voorzichtig zijn bij het selecteren van een locatie. 

De echte uitdaging voor 2017 en verder is volgens Cushman & Wakefield te blijven zoeken naar nieuw evenwicht tussen distributiekanalen. De stedelijke retailsector zal ervan blijven profiteren dat wereldmerken tastbare verbindingen met de consument zoeken. Overdekte en niet-overdekte winkelcentra zullen meer druk voelen om de winkelervaring voortdurend te verbeteren en te differentiëren om concurrerend te blijven, nu het 'bricks and clicks'-model steeds vaker wordt toegepast.

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact