Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

De rol van vastgoed in het succes van science parks

re dev sp
Klik om te vergroten

Uit onderzoek van Thijs van den Brink MSc, researcher bij internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, blijkt dat vastgoed een cruciale rol heft in het succes van een Science Park. De lange ontwikkelingstijd en de hoge kosten die gepaard gaan met vastgoed moeten aansluiten bij het concept waarin kennisdeling, snelle veranderingen en een plezierige werkomgeving centraal staan.

Van den Brink voerde het onderzoek uit in het kader van zijn master Real Estate Management & Development aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Hij zegt over dit onderzoek: “Als gevolg van technologische innovaties en de ontwikkeling naar een kenniseconomie zijn Science Parks de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar niet alle parken zijn even succesvol. Ik zie dat een gebrek aan ervaring en het worstelen met de financiering de overlevingskansen van Science Park-ontwikkelingen in gevaar kunnen brengen. Voor mij was dat aanleiding te onderzoeken hoe je vanuit de vastgoedinvalshoek plekken kunt ontwikkelen waar innovatieve ideeën ontstaan.”

Jeroen Lokerse, CEO Cushman & Wakefield Nederland: “De belangstelling voor Science Parks zal de komende jaren fors toenemen. Alleen al omdat de overheid innovatie tot sleutelwoord heeft gemaakt om ons economische klimaat te blijven versterken. Wat hierbij niet over het hoofd mag worden gezien is de fysieke omgeving die nodig is om die innovatie te faciliteren. Met omgevingen én gebouwen waarin succesvol kan worden gewerkt aan nieuwe ideeën, producten en diensten. Recente succesvolle thematische concepten zoals Science Parks maar ook studentencomplexen, maken dit onderzoek van groot belang én actueel voor beleggers en financiers van thematische ontwikkelingen.”

Financiering

Science Parks zijn voor financiering nog steeds voornamelijk afhankelijk van private investeerders of regionale ontwikkelingsmaatschappijen omdat banken nog altijd terughoudend zijn bij het financieren van alternatief vastgoed. In de Randstad zijn overheden minder geneigd tot financieren omdat hun regio ook zonder een Science Park genoeg economische slagkracht heeft. Een Science Park in de Randstad vraagt dan ook praktisch altijd om private investeerders. Buiten de Randstad zijn overheden wel meer geneigd tot financiering van Science Parks, dit gebeurt vooral door regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Cushman & Wakefield voegt hier aan toe dat bredere belangstelling vanuit beleggers en financiers voor thematische parken naar verwachting zal toenemen.

Flexibele en gefaseerde ontwikkeling

Gefaseerd ontwikkelen is cruciaal om de vastgoedinvesteringen laag te houden en een stabiele cashflow te realiseren. In de eerste fase van de ontwikkeling is een sterke, vooraanstaande partij die zich aan het park verbindt een voorwaarde. Dat kan een universiteit zijn die er zijn onderzoeksafdeling huisvest maar bijvoorbeeld ook een kennisinstituut of een R&D afdeling. In de tweede fase worden er bedrijven en instellingen toegevoegd èn incubators ontwikkeld om start-ups te huisvesten. In de laatste fase worden faciliteiten toegevoegd die het park een aangename en inspirerende verblijfplaats maken zoals retail & leisure, hospitality, een verbeterde infrastructuur en eventueel (short-stay) huisvesting. In deze fase heeft het vastgoed de rol van dynamiek toevoegen aan het park.

Een goede spreiding in grootte van bedrijven die zich er vestigen is in deze fase van groot belang voor het managen van risico´s. Het bestaande en nieuw te bouwen vastgoed moet deze spreiding faciliteren door het aanbrengen van een diversificatie van kleine, middelgrote en grote ruimtes en gebouwen.

Kennis overdracht en beleving

Overdracht van kennis is het hart van elk Science Park. Als dat niet centraal staat verliest een Science Park zijn waarde en is het meer een business park. Het vastgoed op een Science Park dient deze kennisoverdracht te faciliteren en te stimuleren. Denk hierbij aan gedeelde faciliteiten op centrale plekken, ontmoetingsruimtes zoals gezamenlijke horeca- en vergaderplekken en het plaatsen van parkeerplaatsen aan de rand van het park om zo ontmoeting op het park te stimuleren.

Uiteindelijk moet het vastgoed door de manier waarop het wordt ontwikkeld en onderling verbonden, vooral bijdragen aan het creëren van een community op een Science Park. 

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact