Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Boris Ziermans Cushman & Wakefield wint VOGON award 2016

VOGON Award Boris Ziermans
Klik om te vergroten

Studie naar huurincentives op Amsterdamse kantorenmarkt wint prijs voor beste vastgoedpublicatie


Amsterdam, 17 november 2016 – De Vereniging voor Vastgoed Onderzoekers (VOGON) heeft op het VOGON Symposium van bekendgemaakt dat Boris Ziermans, Partner bij Cushman & Wakefield, samen met Martijn Droës en Philip Koppels de VOGON Award 2016 hebben gewonnen met een publicatie in de Real Estate Research Quarterly over zijn MRE scriptie ´De determinanten van incentives op de Amsterdamse kantorenmarkt.´ 

De VOGON Award is een stimuleringsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de als best beoordeelde vastgoedpublicatie die betrekking heeft op de Nederlandse vastgoedmarkt. De jury bestaande uit prof.dr. E. van der Krabben, mr. B Linnartz MRE FRICS, W. van Enk, dr. P.J. Korteweg en prof.dr.ir. A.J van der Vlist, koos voor het artikel van Dröes, Ziermans en Koppels dat in maart 2016 verscheen in de Real Estate Research Quarterly. De commissie stelt dat niet eerder zoveel data is verzameld omtrent de praktijk van huurincentives. Het onderzoek levert nu al bruikbare inzichten en vraagt om nadere methodologische verfijning. Daarbij past het onderzoek naar incentives mooi in recente wetenschappelijke studies naar onderhandelingen ('bargaining'). Kortom, een mooi voorbeeld van innovatief onderzoek met relevantie voor de vastgoedpraktijk.

Het artikel is gebaseerd op een studie uitgevoerd als onderdeel van de MRE scriptie aan de Amsterdam School of Real Estate en beschrijft een kwantitatief onderzoek op basis van huurtransacties in Amsterdam gedurende de periode van 2002-2012. Meerdere variabelen zijn in het onderzoek betrokken om de verschillen in de incentiveniveaus op de Amsterdamse kantorenmarkt te verklaren. De belangrijkste bijdrage is dat uit deze studie blijkt dat de actoren betrokken bij transacties (verhuurder / huurder en haar adviseurs) een statistisch significante rol als determinanten van incentives hebben. 

Een institutionele verhuurder in het algemeen, verstrekt hogere incentives dan een particuliere verhuurder. Wanneer huurders een commercieel adviseur inschakelen, wordt in het algemeen – ceteris paribus - een significant hogere incentive verstrekt. In het geval verhuurders een commercieel adviseur inschakelen, wordt een statistisch significant lagere incentive verstrekt. Dit toont aan dat een commercieel adviseur de aanwezige informatieasymmetrie tussen de partijen aan beide zijden verkleint. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat:

  • institutionele verhuurders gemiddeld een 10,8% hogere incentive geven dan particuliere verhuurders;
  • incentives voor huurders gemiddeld 12,7% hoger uitkomen als zij een commercieel adviseur inschakelen;
  • incentives gemiddeld met 10,7% afnemen als de verhuurder een commercieel adviseur inschakelt.

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact