Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

BREXIT DRUKT FORS OP VASTGOEDBELEGGINGSVOLUME UK

Onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield laat zien dat Europese investeringen in commercieel vastgoed in het tweede kwartaal van 2016 met negen procent zijn gestegen (€56,8 miljard) ten opzichte van het eerste kwartaal. Ondanks deze stijging daalde het totale beleggingsvolume (€109 miljard) met 12 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015. Die daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door onzekerheid en bezorgdheid over het vertrek van de Britten uit de EU waar al snel na het referendum een aantal deals werd geannuleerd en enkele Britse beleggingsfondsen gesloten. Het Verenigd Koninkrijk is Europa´s grootste vastgoedbeleggingsmarkt. De daling van 35 procent op deze markt in het eerste half jaar van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is te groot om te kunnen worden gecompenseerd door de zeer positieve cijfers in continentaal Europa waar het volume met 3 procent steeg naar € 77 miljard in de eerste helft van 2016.

Jeroen Lokerse, CEO Cushman & Wakefield: "Nederland heeft een uitstekend halfjaar achter de rug met zeer actieve nationale en internationale beleggers. Er is nog altijd een brede interesse vanuit zowel private als institutionele beleggers en private equity partijen. Wij denken dat het totale beleggingsvolume in Nederland dit jaar wel eens op een recordhoogte van € 12 miljard uit kan komen. Dit heeft enerzijds te maken met de gunstige verhouding van de Nederlandse aanvangsrendementen ten opzichte van bijvoorbeeld 10-jarige staatsobligaties maar ook met de aanhoudend lage rente waardoor vastgoed een aantrekkelijke beleggingsklasse blijft.

In heel Europa realiseerden 19 van de 29 gevolgde markten in H1 2016 een toename in het investeringsvolume in vergelijking met H1 2015. Binnenlandse investeerders waren verantwoordelijk voor 61% van de investeringen, het hoogste percentage voor de eerste helft van een jaar sinds 2013. Dit werd grotendeels bevestigd door sterkere binnenlandse investeringen in Frankrijk, terwijl ook Duitsland en Zweden een toename in investeringen lieten zien. Het aandeel van niet-Europese investeerders daarentegen daalde naar 21%, ruim onder het niveau van bijna 30% dat in de afgelopen jaren werd gerealiseerd.

Naast de voortdurende investeringen door wereldwijd gefinancierde fondsen, vormden investeerders uit de VS, Singapore, Zuid-Afrika en Hongkong de op één na belangrijkste bron van niet-Europese investeringen. De toename in activiteiten uit Zuid-Afrika is deels het gevolg van een toenemend aantal beursgenoteerde fondsen dat zich richt op de CEE-regio.

Niet-beursgenoteerde fondsen bleven in de eerste helft van 2016 de meest actieve kopers. Van belang is ook de toename van het aantal particuliere bedrijven en particulieren. In deze periode maakte deze groep 24% van de markt uit en liet een hoog investeringsniveau zien in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Nederland. De meeste investeringen werden gedaan door binnenlandse bedrijven of particulieren, hoewel in het Verenigd Koninkrijk meer dan een derde van het kapitaal afkomstig was van overzeese investeerders. Institutionele investeerders en beursgenoteerde ondernemingen waren daarentegen in de eerste helft van het jaar minder actief.

Jan-Willem Bastijn, CEO EMEA Capital Markets bij Cushman & Wakefield, merkte op: "De toename in volume die we in de eerste helft van het jaar in heel continentaal Europa zagen, werd grotendeels versneld door binnenlandse investeerders die gebruik maakten van de mogelijkheid om hun aandeel in de zwakkere markt te vergroten, vooral in Frankrijk, Duitsland en Zweden. Hoewel het niet-Europese aandeel in investeringen dit kwartaal afnam, verwachten wij dat meer opportunistisch particulier kapitaal in dollars zal worden geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk, vooral in het centrum van Londen, dat op dit moment een valutakorting biedt van 10%."

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact