Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Column: Normalisatie door marktwerking?

Het belangrijkste nieuws van deze week komt natuurlijk, hoewel onverwacht, uit Engeland. Desondanks was het voor mij de Amerikaanse markt die eerder in de week sterk mijn aandacht wist te vangen.

Recente cijfers over de Amerikaanse beleggingsmarkt laten namelijk een sterke daling (-36% in mei) zien van de beleggingsvolumes. Dit komt hoofdzakelijk doordat er bijna geen zogenoemde mega deals meer tot stand komen door het beperkte beleggingsaanbod. Het volume mega deals daalde namelijk met 56% ten opzichte van mei 2015.

Hoewel dalende volumes in het recente verleden veelal een gevolg waren van negatieve externe invloeden, is het nu de markt die zijn werk doet. De vraag en het aanbod van beleggers lijkt qua prijsniveaus steeds meer op een gelijk niveau te liggen, waardoor forse waardestijgingen niet voor de hand liggen. Dit zorgt er ook voor dat het aantal verkopers niet verder toeneemt en kopers zich meer op single-asset of kleinere portefeuille transacties moeten concentreren. Zonder negatieve externe invloeden is dit alles op dit moment een prettige en gezonde werking van de markt. De Brexit is echter een externe factor waarvan de gevolgen vooralsnog moeilijk te overzien zijn. Of een vergelijkbare trend uiteindelijk in Europa te zien zal zijn valt daardoor te betwijfelen. Gezonde marktwerking bestond dus toch voor even, maar de invloed van externe factoren zal in de komende twaalf tot achttien maanden blijken.

Michiel Boonen
Senior Researcher

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact