Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Cushman & Wakefield lanceert woningmarkt en winkelmarkt onderzoeksrapporten tijdens PROVADA 2016

PROVADA Logo
Klik om te vergroten

Tijdens PROVADA 2016 lanceert internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield twee trendrapporten:

  • Amsterdam´s High Street Retail
  • De Nederlandse woningmarkt

Beide rapporten zijn een combinatie van kwalitatief onderzoek naar de actuele trends en ontwikkelingen in respectievelijk de winkel- en woningvastgoedmarkt gecombineerd met kwantitatieve rapportages met feiten en cijfers over beide sectoren.

Amsterdam´s High Street Retail

Uit het Amsterdam´s High Street Retailrapport blijkt onder meer de aanhoudend grote invloed van toerisme op het succes van de Amsterdamse winkelmarkt. Met meer dan 18 miljoen toeristen uit binnen- en buitenland was Amsterdam ook in 2015 de grootste toeristische trekpleister van Nederland. De Amsterdamse winkelmarkt profiteert dan ook het meest van het stijgende aantal (binnenlandse) toeristen in de stad en van de economische groei in Nederland.
De stijgende toeristenaantallen vertalen zich nog niet in brede zin naar stijgende toeristenbestedingen op de Amsterdamse winkelmarkt. In het eerste kwartaal van 2016 daalden de totale bestedingen van toeristen in Amsterdam met zes procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Deze daling deed zich vooral voor onder Chinese en Russische toeristen in het luxe segment zoals high-end fashion en juwelen. Het effect van die daling was dan ook vooral merkbaar in de meest exclusieve winkelstraat de P.C. Hooftstraat. Toeristenbestedingen in de Kalverstraat en omgeving bleven daarentegen solide. Dit komt door de combinatie van stijgende toeristenaantallen en een ruim winkelaanbod in het middensegment.

De Nederlandse woningmarkt in kaart

Het woningmarktrapport van Cushman & Wakefield geeft inzicht in de actuele situatie op de woningbeleggingsmarkt en de verschillen tussen diverse regio´s in het land. Belangrijke bevindingen zijn onder meer de regionale diversificatie van beleggers en het verschil in aantrekkelijkheid per regio, afhankelijk van het type belegger en de herkomst van de belegger. Het rapport geeft verder per provincie een overzicht van de woningvoorraad, het groei- en/of krimppercentage van nieuwbouwvergunningen, de omvang van de markt, de gemiddelde vraagprijs van koopwoningen en bijvoorbeeld het aantal woningverkopen in 2015. Uit het kwantitatieve onderzoek blijkt onder meer dat op de koopwoningmarkt de gemiddelde vraagprijs van woningen in de hoofdstad in december 2015 16 procent hoger lag dan in dezelfde maand in 2014. Een stijging die vooralsnog fors doorzet met een stijging van 6,2 procent in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Factoren die deze forse stijging verklaren zijn het tekort aan (nieuwbouw)woningen op centrale locaties in de stad, de aanhoudende bevolkingsgroei en de historisch lage hypotheekrente.

3D presentatie van marktdata

Op de stand van Cushman & Wakefield is er op de PROVADA dagelijks een aantal Virtual Reality presentaties waarbij door middel van een zogenoemde ´vogelvlucht´ over en door de stad Rotterdam wordt gevlogen waarbij marktdata driedimensionaal wordt getoond. Dit betreft data over onder meer beleggings- en verhuurtransacties van commercieel vastgoed in de stad evenals taxatiedata en data over beheer van vastgoedobjecten in Rotterdam.

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact