Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Blog: De commercieel vastgoedadviseur als absolute must

Advisory Business Man
Klik om te vergroten

Na in mijn eerste blog stil te hebben gestaan bij de kracht van de stad, ga ik in deze tweede in op de kracht van de commercieel vastgoedadviseur. Met de steeds verder toenemende transparantie, toegang tot online databases en andere informatieplatformen in de vastgoedwereld, rijst de vraag of partijen nog wel een vastgoedadviseur nodig hebben.

In toenemende mate zijn bedrijven ervan overtuigd dat zij zelf het best marktconforme vastgoedtransacties kunnen realiseren, terwijl andere het juist tot corporate beleid hebben verheven altijd met een externe vastgoedadviseur te werken. Wat is wijsheid? En wegen de courtagekosten van die snelle makelaar met Vespa en Santoni schoenen wel op tegen de toegevoegde waarde van zijn advies en begeleiding?

´O leuk, je bent makelaar. Hoe gaat het nou met de huizenmarkt in Amsterdam? Worden er nog veel woningen verkocht?´ Hoewel ik als bedrijfsmakelaar heus wel een gevoel heb bij de huizenmarkt in Amsterdam en de rest van Nederland, focus ik mij vanuit mijn functie bij Cushman & Wakefield niet op de aan- en verkoop van privéoptrekjes, maar uitsluitend op advisering binnen commercieel vastgoed.

Het is mijn missie om als consultant tenant representation (aanhuurbegeleiding) diverse soorten gebruikers van gebouwen succesvol te begeleiden. Van nationale MKB´ers tot grote multinationals en zo nu en dan zelfs een bekende Nederlander. Succesvol is het voor mij wanneer een klant tevreden is met het behaalde resultaat en een volgende keer weer bij mij terugkomt met een vastgoedvraagstuk. Het creëren van echte waarde voor mijn opdrachtgevers zit hem in het verbinden en verrijken van informatie. Ik doe dit door bijvoorbeeld het formuleren van een gedetailleerd programma van eisen (ruimtelijk, functioneel en technisch), het uitvoeren van scherpe locatie- en gebiedsanalyses, het maken van financiële cash-flow-modellen, kwalitatieve scoringsmatrixen voor gebouwen en het uitonderhandelen van huurdersvriendelijke overeenkomsten. Goed naar de klant luisteren en een nauwe samenwerking zijn hierbij van essentieel belang voor succes.

Verdere toegevoegde waarde vanuit mijn rol zit in het voor de klant in kaart brengen van alle geschikte alternatieven (ook de opties die niet te vinden zijn op bijvoorbeeld RealNext of Funda in Business). Denk hierbij aan opties ´onder de markt´, bijvoorbeeld (lang)lopende huurverplichtingen van huurders die graag willen verhuizen. Om een goede onderhandeling te kunnen voeren met als resultaat scherpe commerciële voorwaarden is kennis van referentietransacties, inclusief de soms bizar hoge incentives die door verhuurders worden gegeven, een absolute must. Vooral deze incentives zijn meestal niet uit online databases te halen, omdat dit bedrijfsgevoelige informatie betreft. Ik ben als vastgoedadviseur echter dagelijks betrokken bij vastgoedtransacties en weet daarom precies wat er in een onderhandeling te halen valt en wat marktconform is. Dát is de kracht van de vastgoedadviseur.

Elke organisatie doet er daarom mijns inziens verstandig aan een vastgoedadviseur in de arm te nemen. De geleverde toegevoegde waarde van deze adviseur overstijgt daarnaast in de meeste gevallen ruimschoots de courtagekosten waar de eerder genoemde Vespa´s en Santoni´s van worden betaald.

Roel de Both is een van de vijf genomineerden voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award.

U kunt hier stemmen op Roel de Both voor voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award