Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Wereldwijde vastgoedbeleggingsmarkten op weg naar recordvolumes in 2016

Klik om te vergroten
  • Vastgoedbeleggingen bereiken mogelijk een nieuw record in 2016 met een toename van het beleggingsvolume van 4 procent wereldwijd.
  • Valutaschommelingen blijven regionale beleggingsvolumes beïnvloeden.
  • Core markten blijven favoriet terwijl alternatieve sectoren meer in de belangstelling komen.
  • Belangrijkste verandering in de vastgoedbeleggingsmarkt voor 2016 is de toegenomen keuze voor beleggers.

Cushman & Wakefield verwacht dat het totale wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume in 2016 met ongeveer 4 procent zal stijgen tot een recordhoogte van US $ 1,34 miljard als gevolg van nieuwe kapitaalverstrekkers, tekort aan beleggingsproduct en toename van schulden. Dit blijkt uit de Atlas Outlook 2016 van Cushman & Wakefield die de beleggingsactiviteit over 2015 analyseert en tevens anticipeert op de ontwikkelingen op de vastgoedbeleggingsmarkt van het komende jaar.

Michiel Boonen, Research en Investment Strategy bij Cushman & Wakefield: “De Europese markt wordt op dit moment gekenmerkt door een aantal macro-economische onzekerheden zoals een eventuele Brexit, geopolitieke onrust en bijvoorbeeld volatiliteit van olieprijzen. Toch blijft Europa sterk in trek bij beleggers als gevolg van het huidige monetaire beleid. Tegelijkertijd profiteren Amerikaanse beleggers van de gunstige wisselkoers van de Dollar naar de Euro waardoor investeren in Europa voor hen relatief nog goedkoper wordt. Hoewel Nederland bij de voorhoede van geografieën hoort waar beleggers interesse in hebben, kan het beperkte aanbod van top beleggingsproduct zorgen voor een lager beleggingsvolume dan in 2015. Dat neemt niet weg dat ook in 2016 er volop interesse zal zijn van zowel Nederlandse als internationale kopers die ook in toenemende mate kijken naar goed secundair product vanwege de gunstigere aanvangsrendementen. Door de verbeterende fundamenten binnen de gebruikersmarkten zullen beleggers in toenemende mate dit segment weer durven betreden, ook als gevolg van de gunstige rente-yield verhouding én vanwege de solide economische vooruitzichten voor Nederland.”

Vooruitzicht wereldwijde vastgoedbeleggingen in 2016 per regio

De Atlas Outlook 2016 van Cushman & Wakefield geeft per regio aan wat de verwachtingen volgens de internationaal vastgoedadviseur zijn voor de beleggingsvolumes in het lopende jaar.

  • EMEA: de toegang tot ´goedkoop´ geld in Europa en de verdere kwantitatieve versoepeling van de Europese Monetaire Unie zal de inflatie en de hoge schuldenlast in stand houden. Dit verhoogt het risico op misallocatie van kapitaal op de lange termijn, maar brengt op de korte termijn verhoogde activiteit en groei. Volumes zullen in deze regio naar verwachting stijgen met 5 tot 10 procent, aanvangsrendementen kunnen verscherpen tot 30 basispunten ten opzichte van de huidige niveaus.
  • Noord-Amerika: naar verwachting zal Noord-Amerika ook in 2016 weer goed presteren met een verdere toename in beleggingsactiviteit en stijgende vastgoedwaarden door de toegenomen activiteit op de gebruikersmarkten. In de Verenigde Staten zal divergentie op het rentebeleid de koers van de dollar stuwen en daarmee kapitaal aantrekken, zeker als het economisch herstel doorzet. Belangrijke steden met sterke liquiditeit en economische groei zullen de meeste kopers aantrekken met Chicago, Los Angeles en Boston in de voorhoede. In Canada zal de lage olieprijs en het hoge aanbodniveau de groei remmen met als uitzondering Toronto en Vancouver die een leidende positie op de beleggingsmarkt zullen innemen.
  • Azië-Pacific: zal naar verwachting terugkeren naar een positieve volumegroei in 2016 met een stabiel volume voor grond en een gestage toename van het vastgoedvolume. Core en Core Plus beleggers zullen hun pijlen blijven richten op Japan en Australië, maar door gebrek aan aanbod kan de beleggingsactiviteit hier stagneren. Andere markten zullen dit compenseren met een bescheiden groei van het regionale beleggingsvolume. De belangrijkste regio´s voor beleggingsactiviteit zijn naar verwachting de grote steden in China met in het bijzonder Shanghai, net als Singapore en Zuid-Korea. Core Plus markten zoals Taipei, Auckland en secundaire steden in kernlanden zullen ook profiteren.

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact