Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

De Chinezen komen helemaal niet

Michiel Boonen
Klik om te vergroten

Hoe actief ze ook zijn, tot nu toe halen de Chinezen hun neus op voor ons vaderlands commercieel vastgoed. Wat begon met een vrije val van meer dan 30% op de Chinese beurs eerder dit jaar, heeft er inmiddels toe geleid dat een groot deel van de Chinese beleggers het land uit is gejaagd. De opmars buiten de landsgrenzen is ingezet. Als gevolg daarvan is er een grote hoeveelheid Chinees kapitaal dat rondzweeft in en boven de mondiale vastgoedbeleggingsmarkt.


Natuurlijk sluit ik niet uit dat er Chinees kapitaal de Nederlandse markt opkomt, maar vooralsnog alloceren zij het merendeel van het kapitaal binnen de eigen regio en is Nederland slechts een toeristische attractie. Ze richten zich op super prime vastgoed in onder meer Australië en Singapore; markten die bekend terrein voor ze zijn. Ook buiten de eigen regio kiezen de Chinezen voor zekerheid. New York blijft daarbij het meest in trek. Deze economische magneet trok het afgelopen jaar $4 miljard Chinees kapitaal aan. Ondanks de hosanna-stemming binnen Europa, belegden zij op dit continent slechts $3,8 miljard in direct vastgoed waarvan bijna de helft in Londen en de andere helft met elk één transactie in Parijs, Brussel en München.

Opvallend, veel beleggers zien immers juist kansen op de Nederlandse vastgoedmarkt. Ik denk dan ook dat de Chinezen hun neus ophalen voor Nederlands vastgoed vanwege het hier beschikbare product. Chinezen hebben een continue zoektocht ingezet naar super prime vastgoed en naar landmark-beleggingen. Van beiden is het aanbod in Nederland zeer beperkt. Waar bij veel beleggers de risicoperceptie aanzienlijk is veranderd, zijn de Chinezen voor hun kapitaal op zoek naar veilige beleggingen. En hoewel tassen van Louis Vuitton voor de gemiddelde Chinese toerist mogen aanvoelen als een super prime-investering, zijn Chinese beleggingen in Nederlands vastgoed nu nog vooral gericht op wereldsteden als Londen, München en Brussel.

De komst van het grote Chinese geld naar Europees vastgoed laat in mijn ogen nog even op zich wachten. En Nederland staat daarbij voorlopig achter in de rij. Desondanks blijft de internationale interesse voor Nederlands vastgoed erg groot en zou het logisch zijn als ook Chinese investeerders hun weg uiteindelijk zullen gaan vinden naar Nederland.

Artikel Vastgoedmarkt

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact