Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Productie-industrie terug naar Europa

Klik om te vergroten

Producenten kiezen weer vaker voor vestiging in Europese markten volgens nieuwste rapport van Cushman & Wakefield.

Volgens het nieuwste onderzoek van Cushman & Wakefield overweegt een toenemend aantal wereldwijde producenten voor relocatie naar Europa als gevolg van wereldwijd stijgende kosten voor productie en bedrijfsvoering. Dit blijkt uit de jaarlijkse Manufacturing Index van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Uit de index van 2015 blijkt dat landen in Azië Pacific nog altijd het wereldwijde productie-powerhouse vormen, landen in deze regio voeren de Manufacturing Index 2015 dan ook nog altijd aan. Stijgende loonkosten in China, ´s werelds grootste productieland, maken landen als Maleisië en bijvoorbeeld Vietnam aantrekkelijker en ook Europese markten komen hierdoor weer terug in beeld voor de productie-industrie.

Pieter van der Peet, Head of Offices Cushman & Wakefield Nederland: “De vooruitzichten voor re-shoring van productie naar Europa zijn zeker verbeterd. Door wereldwijd stijgende operationele kosten neemt de concurrentiekracht van sommige Aziatische locaties af. Daarnaast zijn IT-ontwikkelingen zoals Supply Chain Management en bijvoorbeeld de druk van consumenten op transparantie en veiligheid van productieprocessen en traceerbaarheid van producten, belangrijke drijfveren om weer te kiezen voor productie in thuismarkten. Dat zie je dan ook duidelijk terug in onze Manufacturing Index 2015 waarin Turkije met drie posities is gestegen naar plek 8 en Nederland zelfs vijf plaatsen is gestegen naar positie 17.”

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact