Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Cushman and Wakefield kondigt een nieuw evenwicht op Nederlandse Woningsbeleggingsmarkt

Residential report 2015
Klik om te vergroten
Internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield kondigt in het nieuwste ´Dutch Residential Market´ rapport een nieuw evenwicht aan op de woningbeleggingsmarkt als gevolg van het afgenomen aanbod van grote, vaak distressed, portefeuilles en de groeiende vraag van Nederlandse partijen.
Justin de Gier, verantwoordelijk voor de sector woningen in het Capital Markets team van Cushman & Wakefield, zegt hierover: “Door de situatie op de Nederlandse woningmarkt met dalende leegwaarden, diverse corporaties met liquiditeitsproblemen en historische lage rentes, was de Nederlandse woningbeleggingsmarkt de afgelopen jaren uit balans. Dit trok de aandacht van buitenlandse beleggers en private equity partijen die geïnteresseerd zijn in een aantrekkelijke rendement-risicoverhouding. De rendementsdoelen van deze partijen staan onder druk bij toekomstige acquisities als gevolg van een aantrekkende woningmarkt, toenemende liquiditeit in de markt en stijgende rentes. Door de grote liquiditeit en het terugkeren van vertrouwen in de woningmarkt als beleggingscategorie, blijft de interesse van andere type beleggers echter nog steeds groot. Wij verwachten in de komende twaalf maanden de eerste verkopen van (deel)portefeuilles van private equity partijen die de afgelopen periode verworven zijn.”
Martijn Onderstal, verantwoordelijk voor het woningsegment binnen het Valuation & Advisory team van Cushman & Wakefield, ziet in het nieuwe evenwicht vooral ook kansen voor Nederlandse particuliere beleggers: “Door het herstel op de gebruikersmarkt zien we in taxaties de leegwaarde een steeds dominantere rol krijgen. Waar tot voor kort de marktwaarde bijna uitsluitend op basis van exploitatie werd vastgesteld, zien we in de huidige markt ook uitpondingsscenario´s* weer steeds vaker in beeld komen. Dit is vooral een kans voor particuliere beleggers, temeer omdat er naar onze verwachtingen de komende jaren meer portefeuilles van kleinere omvang, op de markt zullen komen.”
Overige highlights in het rapport:
• Het woningbeleggingsvolume over 2015 zal naar verwachting uitkomen op ongeveer EUR 1,8 miljard, dit is fors lager dan het volume over 2014 dat uitkwam op EUR 2,3 miljard. In de jaren daarna zal het jaarvolume naar verwachting stabiliseren rond de EUR 1,3 – EUR 1,5 miljard als gevolg van de oplopende rentes en de daling van het aanbod omvangrijke woningportefeuilles.
• Nederlandse institutionele beleggers zullen zich blijven focussen op duurzame rendementen bij een langjarige efficiënte exploitatie, maar door een gebrek aan nieuwbouw zullen zij ook actief zijn op de markt voor bestaande woningcomplexen.
• Regionale verschillen op de Nederlandse woningmarkt zullen toenemen als gevolg van verschillen in demografische ontwikkelingen waarbij de perifere provincies te kampen zullen krijgen met bevolkingskrimp en een trek naar de steden. Voor de woningbeleggingsmarkt betekent dit dat men zich in de periferie nog sterker moet richten op kwalitatief goed aanbod in de kernen, gericht op lange termijn exploitatie.

Het woningmarktrapport van Cushman & Wakefield kan hier worden gedownload.

Contacten

Ingrid Wallisch

Ingrid Wallisch

PR & Communicatie Manager

Telefoon +31 208002048

Contact