Cookie Use Notification

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een persoonlijke service. 

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie gebruiksvoorwaarden voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

NSI


Klik om te vergroten

Uitdaging

Begin 2017 komt naar buiten dat NSI een nieuwe strategie heeft waarbij het de ambitie uitspreekt om dé vastgoedinvesteerder in de Nederlandse kantorenmark te worden. Deze verschuiving van focus zorgt ervoor dat afscheid genomen zal worden van het winkelvastgoed, een vastgoedportefeuille ter waarde van €382 miljoen.

NSI gaat zich richten op de Nederlandse markt en dan met name op de regio’s waar je de economische energie voelt: in de G4 (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag), maar ook selectief in groeiregio’s in de rest van de randstad en daarbuiten.


Oplossing

Capital Markets begeleid NSI bij de verkoop van twee portefeuilles, waarna eind 2017 een herziene dispositiestrategie wordt gepresenteerd aan NSI. Op basis hiervan zijn in 2018 wederom een aantal objecten los verkocht en lopen er een momenteel een aantal pitches voor een vervolg.

Het vrijgekomen kapitaal is gebruikt voor de aankoop van een aantal prominente kantoorgebouwen, waaronder twee Amsterdamse kantoorgebouwen aan de Parnassusweg en de Radarweg. Capital Markets begeleid eveneens de verkoop van een aantal kantoorgebouwen welke niet meer passen binnen de eerder gedefinieerde focusgebieden.  

Voor het management van de kantoorportefeuille is Cushman & Wakefield betrokken bij meerdere processen. Zo is Office Agency betrokken bij de verhuur van kantoorruimte en verricht Valuation & Advisory Services taxatiediensten voor een gedeelte van de kantoor- en de resterende winkelportefeuille.
Resultaat

Naast de eerder genoemde diensten is samen met de directe en medewerkers van NSI een duurzaamheidsstrategie ontwikkeld door de afdeling Strategy & Innovation.

Waar de duurzaamheidseisen van 2023 vanuit de overheid een minimum energielabel C eisen, gaat deze strategie veel verder en wordt onder andere data in kaart gebracht over de energieconsumptie, de CO²-uitstoot, de waterconsumptie en de hoeveelheid afval. Hierbij zijn de drie strategische thema’s Future Proof Buildings, Energy & Carbon en Health & Wellbeing ontwikkeld.

Een beter inzicht kan NSI helpen in het reduceren exploitatielasten en een verdere verduurzaming van de kantoorportefeuille.

Door Cushman & Wakefield wordt nu hard gewerkt aan de ontwikkeling van een platform dat de volledige duurzaamheidsstrategie inkaart zal brengen.